Esküdj velünk

Az ültetési rend és a vele járó izgalmak

Dátum

„Nagybácsi a nagynéni mellé, kéne egy gyerek asztal is... oké, de hová ültetjük a szingli barátunkat, Dávidot?” Bizonyára Te is most szembesülsz az ültetési rend kialakításának kálváriájával, de nem kell aggódnod, hiszen írásunkban összeszedtünk neked pár tippet, ami segít kiigazodni a székek és asztalok labirintusában!

Az esküvőkön az ültetési rend elkészítése természetesen nem kötelező, de nagyon is ajánlott, hiszen így biztosan tudni fogod, minden asztal maximálisan fel lesz töltve, továbbá az esküvőn dolgozó személyzetnek is nagyban megkönnyíted a munkáját, ami hidd el kardinális kérdés.

Mielőtt hozzálátnál, érdemes alaposan megtervezned a helyszínt! Elő a papírt, a ceruzát és a különböző képszerkesztőket, mert most bizony lakberendezőket megszégyenítve kell méretarányos asztalokat és pultokat skiccelned, hogy létrehoz az alapot az ültetési rend kialakításához.

Asztalformák és típusok

Az asztalformákat illetően több verzióban gondolkodhatsz: a téglalap alakú asztalok nagyobb ülőkapacitással rendelkeznek és általában könnyebb rajtuk kialakítani az ültetési rendet, a kerek asztalok viszont autentikusabbak, továbbá könnyed hangulat és jó kommunikációs lehetőségek jellemzik ezt a formát!

A főasztalon az ifjú pár ül az örömszülőkkel és a tanúkkal. Célszerű a fő asztalt a násznéppel szemben elhelyezni, így minden meghívott vendéggel könnyedén tudod felvenni a szemkontaktust. Fontos, hogy a főasztal jól megközelíthető és kellőképp szellősen legyen elhelyezve, hiszen nagy napotok során sokszor fogtok fel-alá korzózni az asztalok, a tánctér, az öltözők és a bárpult között!

Érdemes a fő asztal közelébe ültetni a közeli rokonokat, a nagyszülőket és testvéreket, hiszen a legtöbb interakció köztük és közöttetek lesz esküvőtökön.

Kit – hova ültessek?

Bevett szokás, hogy külön asztalnál foglalnak helyet a menyasszony és a vőlegény távolabbi rokonai, a barátok és a munkatársak. Ha nem igazodsz ki azon a pár ismeretlennek tűnő néven (…akikre szüleid szerint pontosan emlékezned kellen a homokozóból, a lakótelepről vagy az óvodás évzárókról), érdemes megkérned édesanyádat vagy a leendő anyósodat, hogy segítsen kizárólag ezen asztalok elrendezésében.

A „fekete leves” – avagy az ültetési do/don’t lista

Na de beszéljünk egy kicsit arról, mit kell tenned akkor, ha kevés a hely és vannak olyan meghívottak, akiktől már az is nagy szó, hogy egy légtérben lesznek bizonyos másik emberekkel. Az elvált, vagy szakított családtagokat semmiképp se ültesd egymáshoz közel, mindenki lehetőleg a jelenlegi partnere mellett, vagy a szingli asztalnál foglaljon helyet. Ugye Te sem szeretnéd, hogy csodálatos esküvőd, a lagzi idején átváltozzon egy argentin szappanoperává, ahol felsejlenek régi ármányok, megcsalások, vissza nem adott tárgyak és ki nem mondott gondolatok.

Azonban nem érdemes ezt a részt sem túlkomplikálnod, ha úgy érzed van a meghívottak listáján olyan személy, aki potenciálisan galibát okozhat, beszélj vele négyszemközt, fedd fel neki, hogy számodra mennyire fontos alkalom ez a nap, és kérd meg, gondolja át ő is, hogy érezné magát a Te helyedben egy esetleges esküvő elleni merénylet esetén. Hidd el ezután egyszerű lesz a döntés, amely azért igényel némi keménységet, hiszen az illető vagy elfogadja a játékszabályokat, vagy hamar ott találja magát a listáról lemaradtak között.

Csoportosíts!

Érdemes csoportosítanod a vendégeket aszerint, hogy honnan ismeritek őket, legyenek akár családtagok, iskolai és munkahelyi barátok. Ez nem azt jelenti, hogy ez az elsődleges rendezési szempont, azonban segít kialakítani egy képet arról, hogy kik ismerik / ismerhetik egymást és jönnek ki egymással. Emellett figyelembe vehetjük az életkorokat, érdeklődési köröket is, de akár szervezhetünk egy vakrandi asztalt is szeretett és szerintetek összeillő szingli barátaitoknak, bár ez különösen óvatos és profi szervezést igényel.

Ha több gyermek is van az esküvőn, ajánlott őket egy asztalhoz ültetni. Így könnyen szerezhetnek maguknak játszótársat és elfoglalhatják magukat különféle kézműves dolgokkal, így másokat sem zavarnak az esküvő folyamán.

Az idősebb vendégeket érdemes a zenekartól és a hangszóróktól kissé távolabb ültetni, ezzel szemben a fiatalabb hozzátartozókatnyugodtan ültessétek a tánctérhez közel, hiszen ők lesznek az est motorjai!

Légy következetes, ne engedd befolyásolni magad

Az ültetési rend összeállítása alatt nem szabad hagyni, hogy befolyásolják döntéseiteket. Halgassatok meg minden érkező kérést és panaszt, viszont értessétek meg mindenkivel szelíden, hogy ez a Ti nagy napotok.

A pont az i-re

Ha megvan a névsor, összeállít az ültetési rend és közeleg a Nagy Nap, már csak annyi dolgod lesz, hogy a helyszínen egyértelműen jelezd vendégeidnek, hogy kinek hová kell ülnie az esküvő és a lagzi során.

Erre nyújtanak tökéletes megoldást tervezhető névsoraink és ültetési rend tábláink, amik segítenek a betóduló vendégseregnek asztaluk megtalálásában.

Ha pedig valami igazán egyedit szeretnél, kukkants rá szuper ültetőkártyáinkra, amelyek igazán személyre szabottá teszik az asztal összképét!

További
bejegyzések